Alapanyag gyártás

A papírt begyűjtés után átválogatják. válogatáskor el kell távolítani a fémet, a ragasztószalagot, és egyéb műanyagot, valamint a fényes, csúszós felületű papírokat, mivel ezek lerontanák a szigetelőanyag minőségét. Előaprítást követően foszlatják a papírt, hogy az vattaszerűen összetapadva levegőt tudjon magába zárni. Következő munkafázisokban portalanítják, a segédanyagokat hozzákeverik, tömörítik, és zsákolják.

Segédanyagok

A papír, mivel természetes növényi cellulóz, ezért bizonyos tulajdonságait meg kell változtatni, ahhoz, hogy hőszigetelés készüljön belőle. Mivel éghető, és a kártevők és a gombák tápláléknak tekintik, ezért bóraxszal, és bórsavval keverik. Ezek a segédanyagok nem károsak az egészségre, élelmiszer adalékanyagként is használatosak, ott a bórax E285, a bórsav E284 néven ismert. A segédanyagok nem párolognak, hosszabb idő elteltével sem veszítenek tulajdonságaikból.

  • A bórax teszi nehezen éghetővé a papírt, így a bóraxszal kezelt papír B1-es tűzvédelmi besorolásba esik. A legmagasabb tűzvédelmi besorolás az A1, amit azért nem kaphat meg, mert a hatályos osztrák szabályozás miatt, ami éghető anyagból készült, az nem kaphat nem éghető minősítést. Ennek ellenére a tömege miatt sem tud átizzani, így véd a tűzterjedéstől, ami a szálas szigetelőanyagokról nem mondható el. Ha valakinek kétségei volnának, a youtube-on erről több videót is megnézhet, javaslom azt a látványos demonstrációt, amikor az ember egy maréknyi papírszigetelő-anyagot a tenyerébe vesz, rátesz egy pénzérmét, és egy gáz forrasztólámpával elkezdi azt melegíteni. Az érme izzik, de a papír nem gyullad meg, és az illető tenyerét sem égeti meg a láng.
  • A bórsav miatt a papírt a kártevők, bogarak és rágcsálók elkerülik. Nem feltétlenül pusztítja el őket, de mivel nem szeretik, inkább nem költöznek bele. A gombák sem támadják meg, és mivel a cellulózszigetelés közvetlenül érintkezik a szarufákkal, ettől a faanyagot is megvédi.